What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Fişlemeye Yepyeni Bir Boyut Geldi: Phorm
#1

Fişlemeye Yepyeni Bir Boyut Geldi: Nedir bu Phorm. Her şey Twitter'a girmek istememle başladı, adresi yazdığım anda a.oix.net/services/invite?eorig= adlı bir adresten içerik süzüldü ve sonra yönlendirildi. Konuyu araştırdığımda arkasından TTNET ve Phorm çıktı buyrun detaylar:

ISP'niz Phorm partnerimi buradan öğrenebilirsiniz.

Firefox için Phorm Engelleme Eklentisini buradan indirin.

Şu hale bakın en çok nereden hit alıyor. Phorm !!
[Resim: JRbob.png]

Phorm, eski adıyla 121 Media, 2002 yılında internet reklamcılığı alanında faaliyet gösterme amacıyla ABD’de kurulmuş bir teknoloji şirketi. Öncelikle spyware içeren programlar üretip dağıtarak milyon dolarlar kazanan şirket, gelen tepkilerin ardından, kişiselleştirilmiş reklamcılık konusunda faaliyet göstermeye başlıyor. Şirketin kötü başlayan karnesi, ileride de iyi devam etmiyor.

Phorm’un İngiltere’deki servis sağlayıcıları ile 2008 yılında yaptığı görüşmeler sonucu sunduğu kişiselleştirilmiş reklam sisteminin adı Webwise. Sistem, internet servis sağlayıcıların kullanıcıların internet üzerindeki bütün eylemlerini kaydederek, bu veriler üzerinden kullanıcılara uygun reklamlar gösterilmesi esasına dayanıyor. Yani kullanıcının bütün geçmişi, internet servis sağlayıcıları tarafından profillenerek veritabanına kaydediliyor. Süreç, profillerin reklam firmalarına satılmasıyla sonlanıyor. Bu sistemin reklamverenlerin iştahını ne kadar kabartacağını bir düşünün. Sonsuza kadar giden bir avlanma süreci. Bu sistemle %1’lik bile bir sapma olmadan pazarlama stratejileri geliştirmek mümkün oluyor. Çünkü acıkınca ne yemek istediğinizden, hastalandığınızda tercih ettiğiniz ilaca kadar internette yaptığınız bütün seçimler reklamverenlerin önünde duruyor.

[Resim: kqLO4.jpg]

Phorm’un bu sistemi uygulamaya başladığı ilk ülke İngiltere ve şirket, faaliyetine 2006 ile 2007 yıllarında British Telecom (BT) işbirliğiyle toplamda 54 bin kişi üzerinde izinsiz olarak yasadışı testler yaparak başlıyor. Binlerce internet sitesi de bu teste hizmet ediyor. Testler kapsamında hâkimler, avukatlar, siyasetçiler, askeri personel, polis, çocuk ve sıradan vatandaşların profili çıkarılıyor. Yani fişleniyorlar.

Bu skandalın ortaya çıkması, İngiltere’de bulunan üç servis sağlayıcı, British Telecom, Talk Talk ve Virgin Media ile kişiselleştirilmiş reklam servisi konusunda görüşmelere başlayan Phorm’a karşı ülkede büyük tepkilere neden oluyor. Open Rights Group (ORG), Microsoft, Google, YouTube, Facebook, AOL, Bebo, Yahoo, Amazon ve eBay gibi devleri Phorm’un uyguladığı sisteme karşı uyarıyor. Bu dönemde Amazon ve Wikipedia, Phorm’un reklam sistemini engellediğini açıklıyor.

21 bin kişi Phorm’un incelemeye alınması ve Avrupa Yasaları kapsamında yasaklanmasını talep eden dilekçeler imzalıyorlar. Tepkiler bununla son bulmuyor. İnternet teknolojileri ve hükümet arasındaki ilişkiyi inceleyen Foundation for Information Policy Research (FIPR) adlı akademik kurum tarafından, Phorm’un illegal bir sistem uyguladığı yönünde açık mektup yayınlanıyor.

Hatta internetin yaratıcısı diyebileceğimiz Sir Tim Berners Lee İngiltere’ye yaptığı ziyarette konuyla ilgili olarak bakan, hükümet yetkilileri, akademisyenler ve bazı büyük şirket temsilcileriyle bir araya gelerek internetteki gizlilik ihlaliyle ilgili toplumu uyaran açıklamalarda bulunuyor. Ancak sistem AB yasalarına aykırı olsa da İngiliz hükümeti, izinli uygulandığı takdirde İngiliz veri korunumu kanunları (Regulation of Investigatory Powers Act 2000 (RIPA) gereği sistemin uygulanmasında sakınca görmüyor.

İlk görüşmelerde Phorm ile anlaşma sağlayan internet servis sağlayıcıları, gelen tepkiler karşısında geri adım atıyor. Talk Talk, gelen tepkilerin ardından öncelikle Phorm’u izinli olarak kullanıcılarına sunabileceğini söylüyor. Ancak daha sonra Phorm’dan tamamen vazgeçiyorlar. 2009 yılında aynı şekilde BT de Phorm ile ortaklığını sonlandırıyor. Virgin Media ise 2010 yılının Kasım ayında Phorm ile ilişkisini kestiğini açıklıyor.

Bu süreçte gündemde olan bir isim var. Phorm’un CEO’su Kent Ertuğrul. Florida’da yaşayan bir baba ve İngiltereli bir annenin oğlu olan Kent Ertuğrul, aynı zamanda daha sonra yerini Phorm’a bırakan 121 Media şirketinin de CEO’su. Kent Ertuğrul için Phorm’un kişiselleştirilmiş reklam sisteminin mimarı diyebiliriz (Her ne kadar kendisi ile ilgili pek bilgi bulunamıyor olsa da, kişisel bir yorum olarak kendisinin Osmanlı soyundan geldiğini düşünüyorum, soyadı itibariyle. Bu da bir not olsun). Kent Ertuğrul, internette devrim yaratacağını düşündüğü bu sistem için uzun bir süre çalışmış. Sistemin arkasında aralarında Soğuk Savaş Dönemi’nde casusluk görevlerinde yer alanların da bulunduğu 100 sovyet programcısının bulunduğu bir ekip yer alıyor.
[Resim: Zdl80.jpg]

Ertuğrul, İngiltere’deki tepkilerin yaşandığı dönemde adeta Phorm’un sözcüsü gibi davranıyor ve aktivistlere karşı kurduğu sistemi savunuyor. Ertuğrul’un Phorm adına sistemin çalışma prensibiyle ilgili yaptığı açıklamaları Youtube’da görebilirsiniz. Ayrıca The Guardian’dan Charles Arthur’a konuk olan Ertuğrul Kent’in kişiselleştirilmiş reklam sistemiyle ilgili soruları cevapladığı kaydı dinleyebilirsiniz.

Burada bir parantez daha açıp Phorm’un yönetim kadrosunda dikkat çeken bir başka isimden söz etmek istiyorum: Eski İngiltere Ekonomi Bakanı politikacı Lord Lamont of Lerwick. Lord Lamont, Phorm’da Ertuğrul Kent’ten sonra gelen üç isimden biri olarak görülüyor. Ekonomi Bakanı olarak iyi şanı bulunan Lord Lamont, Phorm’daki görevinin yanı sıra The British Iranian Chamber Of Commerce (BICC) da başkanlık görevini üstleniyor.

Şirket, İngiltere’deki tepkilerin ve internet servis sağlayıcılarının geri atmasının ardından bir dar boğaza giriyor. Phorm’un bundan sonraki hedefi diğer deniz aşırı ülkeler oluyor. Phorm İngiltere, Çin, Singapur ve Romanya ile birlikte Brezilya’da da ofis açıyor. Ancak şirketin Brezilya’daki macerası İngitere’deki gibi kullanıcılar için mutlu sonla bitmiyor. Phorm, Brezilya’daki internet servis sağlayıcıları ile anlaşmaya varıyor. Durumun vahametini Brezilyalı kullanıcıların buradaki tartışmalarından anlayabilirsiniz. Zira Phorm teknolojisi internet servis sağlayıcı tarafından uygulandığı takdirde bundan kaçmanız pek mümkün olmuyor. Bilgileriniz otomatik olarak internet servis sağlayıcısı tarafından kontrol ediliyor.

Tüm bu okuduklarınızdan sonra bu haberi yazma sebebimizin sıradaki ülkenin Türkiye olduğunu çıkarmışsınızdır.

Evet, Phorm kişiselleştirilmiş reklam sistemini Türkiye’ye getiriyor. Sistemin alıcıları belli. Ülkemizde sansür konusundaki baş aktörler olan BTK, TİB ve bu kurumların güdümündeki TTNET ve Türk Telekom.

Türkiye’de faaliyet gösterecek şirket çoktan kuruldu bile.

PT Reklam Çözümleri Ticaret ve Servis Anonim Şirketi adıyla kurulan şirketin ticaret sicil numarası 798112/0. Levent’te bulunan şirketin meslek grubu, bilgi ve iletişim hizmetleri. İş konusu ise şöyle belirtilmiş: “Şirket internet kullanıcıları için çevirimiçi (online) davranışsal ve bağlamsal olarak hedeflenmiş reklamların ve içeriklerin iletilmesinde ve gösterilmesinde değiş tokuşu sağlayacak ve bunu katılımcı ticari/iş ortaklarının (internet hizmeti sağlayıcıları, internet web sitesi yayıncıları, reklamcılar ve medya-alım acenteleri dahil) reklamlarının gösterebileceği reklam envanterinin alım-satımının değiş tokuşu yoluyla yapılacaktır.

Şirket bu amaç doğrultusunda ilgili ekipman,donanım, cihaz,materyal,yedek parça,aksesuar ve diğer her türlü ekipman ürünlerinin ve bunların montajı,kurulumu,bakım ve onarımı ile ilgili diğer her türlü teçhizatın ithal,ihracı, ticareti,alım ve satımı ile de iştigal edecektir. Şirket aynı zamada teknik süreçler geliştirebilir ve bunları yürütebilir araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapabilir ve teknolojik süreçlerin ve çözümlerin uygulamasına yardımcı olur ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler”.

TTNET ve Türk Telekom’un dijital reklamlar ile ilgili bu şekilde bir atağı varken, aynı anda Tivibu için de benzer yatırımlara girdiğini söylemeden edemeyeceğim. Duyumlarımıza göre Tivibu, davranışsal hedefleme ve profilleme konusunda global bir şirket ile anlaşma imzalamış durumda ve çok yakında Tivibu reklam kuşaklarını da ilgi alanlarımıza göre izleyebileceğiz. Büyük hizmet!

Bizim Phorm ile ilgili bu derece negatif bir haber yapmamızın sebebi ise Phorm’un teknolojisinin kullanıcı fişleme konusunda pamuk ipliğine bağlı olması. Her ne kadar kendileri “asla ve asla” kullanıcıları fişlemiyoruz dese de (Phorm’un web sitesindeki videoları izleyin), tek “switch” ile fişlemenin yapılabilecek olmasını bilmek can sıkıcı. Üstelik bu teknolojinin katma değerli bir hizmet yerine Türk Telekom ve TTNET omurgasından sunuluyor olması da cabası. Burada “yiğidi öldür hakkını yeme” mottosu ile hareket edersek, Phorm, İngiltere’de başına gelenlerden sonra teknolojisini değiştirdiğini söylüyor ve asla kullanıcı verisi tutmadığını söylüyor. Nitekim Avrupa Birliği’nden çıkan cevap da benzer yönde.

Bu konuyla ilgili kendime sorduğum ilk soru da şu: “Türk Telekom ve TTNET bu teknolojiyi zaten internet omurgasına bağladıkları anda hem kendilerinde hem de Phorm’un elinde çok büyük bir veri oluşuyor olacak. Ben zaten hizmeti kalitesiz alıp, fiyat/performans oranından da memnun kalmamışken, benim üzerimden (hem de bana hedeflenmiş olan reklamları izleyerek) neden bu kurumlara haksız kazanç sağlayayım?”. İşte soru bu zaten. Neden ben bu kurumlara haksız kazanç sağlayayım?

Seçebilme şansım olsa da ben, beni fişleyebilme ihtimali olan bir teknolojiyi kullanmak istemiyorum. Üstelik bu teknoloji zaten bana hak ettiğim hizmeti vermeyen kurumlara da para kazandıracak!

Phorm, çoktan TTNET ve Türk Telekom ile anlaşma imzalamış durumda. Phorm Türkiye yetkilisi ile yaptığım görüşmede, yetkilinin bana söylediği: “bu teknoloji kullanmayı seçebildiğin bir teknoloji” demişti. Ben de: “Seçebiliyorsam, neden bu teknolojinin önce internet omurgasına bağlandığını ve bu konudaki tüm anlaşmaların çoktan benim (yani herhangi bir kullanıcının) inisiyatifim dışında yapıldığını söyleyebilir misiniz?”. Madem seçebiliyordum, hani, siz çoktan omurgaya entegre etmişsiniz teknolojiyi.

Duyumlarımıza göre Phorm’un Türkiye operasyonun başına online reklam alanından önemli bir isim getiriliyor: Çiğdem Toraman. Phorm Türkiye ofisinin genel müdürü, daybuyday.com’da genel müdürlük görevi yapmış olan Çiğdem Toraman olarak seçildi. Doğan Online bünyesindeki MedyaNet’in Portallar ve Operasyon Grup Koordinatörü İpek Karadağ ise Yayıncı İlişkileri Geliştirme Direktörü olarak Phorm’a transfer oldu.

Lütfen Google'da a.oix.net ibaresini aratın göreceksiniz.

Alıntıdır, tam yazı için: http://sosyalmedya.co/phorm/
Alıntı
#2

Bir kaç ay önce ülkenin interneti kesilmişti hatırlarsanız önce hacker saldırısı dendi sonra Telekom basın açıklaması yapmıştı teknik bir hatadan kaynaklı diye aslında o kesintide ana yönlendiricilere bu sistemin kurulduğunu iddia ediyorlar.

Önlem olarak host dosyasına aşağıdaki satırları ekleyin;

Windows 7'de hosts dosyasının yeri C:\Windows\System32\drivers\etc (Eğer sisteminiz farklı bir klasöre kuruluysa C:\Windows\ yerine uygun klasörü yazın.)

Bu dosyayı değiştirmek için yönetici yetkilerine sahip olmamız lazım. Her ne kadar "Yönetici", "Administrator" olsak da, hosts dosyasını değiştirmek için kullandığımız uygulama, örneğin Not Defteri (notepad) Yönetici yetkileriyle açılmış olmalıdır.

herhangi bir satıra;
Kod:
0.0.0.0 a.oix.net
0.0.0.0 d.oix.net
0.0.0.0 webwise.net
0.0.0.0 oix.net
0.0.0.0 www.scorecardresearch.com

yazıp kaydedin.
Alıntı
#3

Emre hocam, o zaman ne oluyor?
Alıntı
#4

tam açıklarmısın bu nedir ben dahi anlamadım hostun içine bu verdiğin adresleri kopyalarsak daha çabuk bulmazlarmı ve buna mademki böyle bir işlem var türk Telekom neden doğru düzgün açıklama yapmaz ve ne basında nede sitelerde çoğunda bu şekilde önemli konu ise neden tanıtımı yapılmaz açıklanmaz sadece şunu söylüyorum açıklanmayan çok şey var saygılarımla
Alıntı
#5

Alıntı
#6

Eğer bu anlatılan idialar doğruysa çok vahim bir durumla karşı karşıyayız demektir. İnşallah hukuk süreci tez zamanda internet kullanıcılarının lehine sonuçlanır.

Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!
[Resim: Xw7ATGH.jpg]
Alıntı
#7

İlgili bağlantıdan Phorm'a tepki olarak destek verebilirsiniz (bende destek verdim bile)
http://enphormasyon.org/
[Resim: 97m8zm.jpg]

Biraz araştırma yaptım, Phorm' a ait olan "a.oix.net" yönlendirmesini engelleyen Firefox eklentisini keşfettim.

Eklentiyi buradan Firefox' unuza kurabilirsiniz.
https://www.dephormation.org.uk/dephormation.xpi

Eklentiyi kurduğunuzda çeşitli ayarları mevcut, ilk kurulumda F.F' yi yeniden başlattığınızda bu pencere sizi karşılıyor.
[Resim: 6pn7d3.jpg]

Varsayılan ayarda F.F. eklenti çubuğunda yerini alıyor.
[Resim: muka5d.jpg]

Google' da "Phorm" adıyla arama yaptığımda ise ilgili bağlantıya tıkladığımda uyarı veriyor ve doğal olarak siteye erişimi engelliyor.
[Resim: tat190.jpg]

F.F. nin eklentiler bölümü
[Resim: cl1n7.jpg]
[Resim: 30j4ny9.jpg]

Ben şahsen şimdiye kadar herhangi bir siteye girmek istediğimde "a.oix.net" yönlendirmesinin ardından giriş yaşamadım. Nisan ayı içinde TTNET' en ayrılıp Turkcell superonline geçmiştim, belkide ondandır. Laugh

Turkcell superonline'da 24 ay tahüt verenlere ilk 6 ay 10 tl ve AirTies Air6372 kablosuz modem ücretsizdi o yüzen tercih etmiştim, bu sebepten dolayı değil. Huh

"a.oix.net" yönlendirme sorunu yaşayanlar, bu Firefox eklentisini kurup deneyimlerini bizlerle paylaşırlarsa sevinirim. En azından eklenti hakkında bilgi sahibi oluruz.

Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!
[Resim: Xw7ATGH.jpg]
Alıntı
#8

2. mesajımda ki host olayıda işe yarıyor kendim kullanıyorum en garanti çözüm.
Alıntı
#9

(17-07-2012, 19:44)emre demiş ki:  host olayıda işe yarıyor kendim kullanıyorum en garanti çözüm.
"a.oix.net" e Yönlendirme yapılarak girmek istediğin web sayfası bağlantı girişimi başarısız kalıyormuş. Misal: Önce "a.oix.net" açılacak ki sonrasında http://forum.skystar-2.com açılsın.

Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!
[Resim: Xw7ATGH.jpg]
Alıntı
#10

mozzilla eklentisini kurdum sanki netim hızlanmış gibime geldi tşk ler herkese.
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi