What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 1 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sayısal TV yayını (DVB-T) Nedir?
#1

Televizyon ve radyo yayıncılığı alanında 1994 yılından beri yaşanan kaos sayısal karasal TV yayıncılığının başlatılması ile yeni bir boyut kazandı.

TRT’nin İstanbul/Çamlıca’daki verici istasyonunda yapılan törenle resmen başlayan sayısal karasal yayının altyapısı 2014 yılına kadar tamamlanacak ve bu tarihte analog yayınlara tamamen son verilecek.

[Resim: YfVnL.jpg]

Sayısal karasal yayıncılık Avrupa’da yaklaşık 8 yıl önce başlatılmıştı. İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde yaygınlaşan teknoloji diğer Avrupa ülkelerinde daha sınırlı bir yayılma göstermişti.

DVB-T Nedir?

Çatı anteni, balkon anteni, masa-üstü oda anteni gibi TV’nin başlangıcından beri tanıdığımız, alışılagelen antenlerle alınan yayın karasal TV yayını’dır. Bulunduğumuz yöreye yakın hakim bir tepeden veya yayın kulesinden, karasal bir TV verici ile, VHF veya UHF bandında yapılır. Alternatifleri uydudan yapılan ve çanak antenle alınan uydu TV yayını ve kabloyla hanelere dağıtılan kablo-TV yayınıdır. Ancak alıştığımız bu yayın, Analog Karasal yayındır. Antene bağladığımız tüm televizyon cihazları ile izlenebilir.

[Resim: k6AtW.gif]

Sayısal karasal yayın (DVB-T) ise, yine verici ile yüksek bir noktadan yapılır, ancak sayısal (digital) bir kodlama (modülasyon) tekniği ile hazırlanmıştır. Yine çatı anteni, oda anteni gibi antenlerle alınır. Ancak doğrudan mevcut teknolojiyle üretilmiş televizyon cihazlarımıza bağlanamaz, uydu alıcı benzeri bir cihaz tarafından analoga dönüştürüldükten sonra televizyonlarımızın girişine bağlanır.

Sayısal karasal yayın dolayısıyla, alıştığımız analog yayından farklı şekilde hazırlanmış, ancak benzer şekilde nakledilen VHF/UHF bandı TV yayınıdır.

Çanak Antenler Tarihe mi Karışıyor?

[Resim: RXjKz.jpg]

Sayısal karasal yayın, uydu-TV veya kablo-TV’nin yerine geçmez, tamamlayıcısıdır. Her üç teknoloji de birlikte yaşamaya devam edecektir. Belki Türkiye’de bunlara telefon hatları veya elektrik enerji hatları üzerinden taşınan teknolojiler de eklenecektir. Her kullanıcı bunların birini veya birkaçını tercih edebilir. Bu tercihlerde izlenmek istenen yayınlar, bulunulan yöresel şartlar, canlı TV yayınının yanında ilgi duyulan diğer hizmetler (Internet, telefon, istek üzeirne film izleme, yüksek çözünürlüklü TV gibi), yapılacak bir seferlik ve sürekli harcama, yayının izleneceği televizyon cihazının yapısı gibi birçok neden rol oynayacaktır.
[Resim: ik8c1rk.jpg?1]
Sayısal karasal yayının gelmesiyle bitecek olan tek şey analog karasal yayındır. Avrupa’da 2008 yılında, Türkiye’de 2014 yılında tüm analog karasal vericilerin kapatılması planlanmıştır.

TürkSat uydusunda analogdan sayısala geçiş gerçekleşmiş, tüm yerli kanallar sayısal (digital) yayına geçmiştir.

Şu unutulmamalıdır ki, izleyici yayının evine nasıl geldiği ile değil, izlemek istediği yayını kaliteli, hesaplı ve kesintisiz seyredip seyredemediği ile ilgilenir.
Alıntı
#2

Güzel paylaşım olmuş.Teşekkürler.
Alıntı
#3

yanlız bu 2014 te tamamlanırsa çanak anten yasağı gelecek sonuna kadar karşıyım
Alıntı
#4

(23-11-2011, 21:08)şimşek59 demiş ki:  yanlız bu 2014 te tamamlanırsa çanak anten yasağı gelecek sonuna kadar karşıyım

öyle bir şey olamaz..

Alıntı
#5

Çanak anten yasaklanmaz.O her zaman bir alternatiftir.Şu anda karasal analog antenden doğru dürüst birşey izleyebilen birileri var mı?Hayır,bütün yayınlar biribirlerini enterfere ediyor.İşte burada bir nokta koyuyoruz.Çünkü dijital karasal yayında bu olay yok.Pırıl pırıl bir yayın var.Bu yayın HD de olabilir.Her frekanstan yaklaşık 12-15 SD yayın veya 4-5 Hd yayın yapılabiliyor.Tıpkı uydudan alınan yayınlar gibi.(Buket yayın)Böylelikle kanal karmaşası biterken "yayın yapacak frekans bulunamıyor" problemi de ortadan kalkmış olacak.SFN sistemi kurularak yakın illerde de ayni frekanstan yayın yapılabilecek.Diğer bir özellik mobilite olayı.Arabanızın geniş ekranlı monitöründen Kral Tv yi izlemek.!Çok daha az enerji ile (düşük anten çıkışı ile) daha uzaklara yayını ulaştırmak.İnteraktif yayın mümkün.EPG mümkün.Daha ne sayayım?
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi