What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SSD ömrünü uzatma
#1

SSD kullanırken yapılması gereken ayarlar? SSD disklerin alınabilir seviyelere gelmesi yüksek hızlarla tanışmamızı sağladı. Windows 8 gibi yeni işletim sistemleri SSD diski tanıyıp ona göre ayar yapabiliyor fakat klasik disklerden kalma bazı işlemler kapanmıyor.

SSD'ler normal sabit disklere göre hareketli bir mekanik parçaya sahip değiller. SSD'lerde veriler yazılma kapasitesi kısıtlı flaş belleklere yazıldığından, gereksiz yazma işlemleri diskinizin ömrünün çabuk tükenmesine yol açabilir.

[Resim: uMkGeTo.jpg?2]

Windows 7, Windows 8 ve 8.1, SSD'lere normal sabit disk gibi davranmıyor ve SSD'lere yönelik TRIM desteği gibi çeşitli optimizasyonlarla geliyor. Ancak SSD'nizin ömrünü daha da uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Sanal belleği kapatın

[Resim: a0IgM3E.jpg?2]

Windows, fiziksel belleğiniz yeterli olmadığında sabit diskiniz üzerindeki belleği kullanmaya başlar. Ancak sanal bellek dosyası SSD üzerindeyse, işletim sistemi ona sıkça yazma-okuma işlemi yapacaktır. Bu yüzden sanal belleği klasik diske taşıyın veya kapatın. Sanal bellekle ilgili ayarlara Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Performans penceresi altından Gelişmiş sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hazırda bekletmeyi kapatın

[Resim: f7OsEPZ.jpg?2]

PC'nizi uyku moduna almak yerine, tüm belleğin içeriğini sabit diske kaydeden ve cihazınızın gücünü tamamen kesen Hazırda beklet modunu kapatmanız SSD ömrünü artırır.

Hazırda bekletmeyi kapatmak için yönetici haklarına sahip bir komut satırı açın ve aşağıdaki komutu verin:
powercfg.exe /hibernate off

İşlevi tekrar etkinleştirmek için komutun "off" kısmını "on" ile değiştirmeniz yeterli.

Hızlı getirmeyi kapatın

Superfetch işlevi, performansı geliştirmeyi amaçlasa da sabit disklerde pek etkili olmuyor. SSD'lerde ise sürücünün ömrünün daha hızlı tükenmesine yol açabiliyor. Hızlı getirmeyi kapatmak için Hizmetler'i aratıp çalıştırın. Açılan pencerede Hızlı getirmeyi bulup üzerine çift tıklayın. Şimdi Başlangıç türünün karşısından Devre dışı seçeneğine tıklayın ve son olarak Tamam'a tıklayın.

Otomatik Disk birleştirmeyi (Defrag) ve Sistem Korumasını kapatın
SSD diskinize sağ tıklayın. Özellikler > En iyi duruma getir > Ayarları değiştir kısmından otomatik defrag işlemini kapatın.

[Resim: rIy99Qs.jpg?2]

Windows 7 için ise;
Bilgisayarıma sağ tıklayın > Yönet > Hizmetler ve Uygulamalar > Hizmetler > Disk Birleştirici bulup çift tıklayın > Başlangıç türü : Devre dışı seçin. Hemen aşağıdan Hizmet durumundan da Durdur yapın.)

Aynı menüde Gelişmiş'in yanındaki Sistem Koruması sekmesine tıklayın ve her sürücüyü tek tek seçerek: Yapılandır > Sistem Korumasını Kapat yapın.

Dizin ve Sıkıştırmayı kapatma (isteğe bağlı)
[Resim: W8DBGDd.jpg]
Sürücüye sağ tıklayıp > Özellikler > Dizin arama daha hızlı dosya arama sonuçları için sıkıştırma ise diskinizde yer kazancı sağlamak için yapılan bir işlem. Dizin aramayı açarsanız bir miktar alan kullanıma açılacaktır. Bunları kapatmanız SSD ömrünü uzatacaktır.
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi