Konuyu Değerlendir
  • 2 Oy - 3.5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kaçak elektrik ücretini geri alabilmenin yolu dilekçe örneği
#1

Kaçak elektrik ücretini geri alabilmenin yolu dilekçe örneği

[Resim: C9O2U.jpg]

Kaçak elektrik ücretini geri alabilmenin yolu
Elektrik faturanıza yansıyan Kaçak elektrik ücretlerini geri tahsil etmek için hemen başvurun Tüketici Hakem Heyeti ‘Dava açın paranızı alın’ diyerek halkı uyardı. Kahramanmaraşlı bir vatandaşın başvurusu, başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin dürüst tüketiciye ödettirildiğini ortaya çıkardı.


HAKSIZLIK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Aylık 50 lira fatura ödeyen bir vatandaş, yıllık 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor. Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’nin bir vatandaşın başvurusu üzerine elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yerinde olmadığına hükmederek, ödenen paranın iadesine karar vermesi büyük bir haksızlığı gün yüzüne çıkardı.
Elektrikte yılda 800 milyon liralık kayıp kaçak tespit edildiği bunun da faturaya yansıtıldığı öğrenildi.Kayıp kaçak oranının da kullanım ve vergiler dahil fatura bedelinin yaklaşık yüzde 10 ile 15′i arasında bir orana karşılık geldiği kaydedildi. Böylece başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin faturasını düzenli ödeyen dürüst tüketicinin sırtına yüklendiği ifade edildi. Ayda 50 lira elektrik faturası ödeyen bir vatandaş, aylık 5 ile 7.5 lira arasında yıllıkta da 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor.

FABRİKALAR BAŞI ÇEKİYOR

Kayıp kaçak bedelinin adı konulmamış bir şekilde yıllardır faturalara eklendiğine dikkat çekilirken, geçtiğimiz aylarda şeffaflık gereği faturalara ‘kayıp ve kaçak’ ismiyle girdiği belirtildi.Kayıp kaçak özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yüzde 60- 70′leri buluyor. Ancak batı bölgelerindeki oranın az fakat miktarın çok daha yüksek olduğu aktarılıyor. Fabrikalar ve otel bölgelerinde yoğun kaçakların yaşandığı vurgulanıyor.

TÜKETİCİ NE YAPMALI?

Fuat Engin tüketicilere haklarını nasıl arayacaklarını şöyle anlattı: “Önce elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli itiraz başvurusu yapılmalı. İtirazın reddedilmesi halinde il-ilçe tüketici sorunları hakem heyetine başvursunlar. Kanuna göre tüketici ayıplı mal ve hizmetler karşısında 2 yıl içinde hakkını arayabilir.”

YÜZDE 17 KAYIP KAÇAK VAR
Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin, elektrikte yüzde 17 kayıp kaçak olduğunu bunun da yüzde 2′sinin elektrik şirketlerinden yüzde 15′inin de tüketiciden alındığını söyledi. (Bugün)
Elektrik faturalarına Nisan 2011’den itibaren “K/K bedeli” adı altında kaçak kullanım ve alt yapı yetersizliğinden oluşan kayıp nedeniyle bir toplam bedel yansıtılmaktadır. Elektrik bir zaruri ihtiyaçtır. Günün neredeyse yirmidört saati onun verdiği enerji ile sağlanmaktadır. Ancak son zamanlarda elektriğe yapılan % 15’lik yüksek zam ve faturalara yansıtılan % 15 oranındaki kayıp, kaçak bedeli yaklaşık olarak faturalarımıza ek olarak % 30’luk bir artış ve ek bir külfet getirmiştir.
Hakem heyetine müracaat için dilekçe örneği; Bu dilekçe ticari firmalar için kullanılamaz. Yalnızca şahıs abonelikleri için kullanılabilir.

Dilekçe örneği ektedir.


Eklenti Dosyaları
.rar Dilekçe Örneği.rar Boyut: 194.21 KB  İndirilme: 292

Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!
[Resim: Xw7ATGH.jpg]
Alıntı
#2

konu sabitlendi.. üşenmeyin dilekçenizi verin. eğer kabul etmiyoruz gibi bir şey derlerse cumhuriyet savcılığına dilekçe verin. dilekçe hakkı anayasal bir haktır. dilekçeyi işleme koymayan memur hakkında yanlış hatırlamıyorsam 5-10 yıl arası hapis cezası vardı.
Alıntı
#3

Esasında bu olay devletin ayıbı,devlet vatandaşın parasını derhal geri ödeyin dilekçesiz,şartsız demeli ama demiyor sessiz kalıyor.Bu nedenle dilekçe örneğini indirelim ama esasında bu devletin istese 5 dakikada çözebileceği bir sorun.
Alıntı
#4

Balık baştan kokmuş kuyruğuna gelmiş bu kurumlarla.

TBS QBOXII HD-USB,SkyStar2 PCI 2*90 sabit+150 kollu çanak, P4 2.8 desktop pc .LG 42'' led tv. Asus laptop.Technics 5+1 AVR.
Alıntı
#5

Kaçak elektrik kullanımı ülkenin kangren olmuş yarası maalesef.Bir an önce çözüm bulunmalı.Bu iş davalarla olmaz bence...
Alıntı
#6

arkadaşlar merhaba yeni üye oldum siteye bu kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili birkaç sorum olacak. İtiraz dilekçesinde belirteceğimiz "kayıp-kaçak bedeli" hesabını nisan 2011 den bugüne kadar ki tüm faturalar için mi yapacağız yoksa son ay olarak mı? hesaplarken neye dikkat edeceğiz? bir de dağıtıcı firmaya itiraz etmeden direk tüketici hakem heyetine dilekçe verilmesi sıkıntı yaratır mı? bu dilekçelerin geri dönüş aşamasında ne kadar zaman sonra cevap veriliyor bununla ilgili bir mevzuat bir kanun var mıdır? şimdiden teşekkürler
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj emre
08-09-2016, 12:26



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi