Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nedir bu 5G Teknolojisi? Nasıl Çalışır
#1

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 22 Nisan 2015 tarihinde Türk Telekom’un 175. kuruluş yıldönümü törenlerinde yapılan konuşmada sözü geçen 5G teknolojisi bir anda merak konusu oldu.

Ülkemizin gecikmeli başlayan 3G ile görüntülü iletişim macerası yayıngınlık kazandı mı? Mayıs ayında ihalesi yapılacak 4G teknolojisi içinde benzer sorunlar mevcut olacaktır. Önemli olan kapsama alanı, fiber altyapı.

Ancak 4G'yi atlayıp 5G'yi beklemek anlamsız. En azından 4G de oluşturulan birikimle 5G de yerli yeterlilik ve teknolojide dışa bağımlılığı azaltana kadar. Birde şunu düşünmek lazım 3G ne kadar başarılı uygulanıyor da 4G'yi atlayıp 5G'yi konuşuyoruz.

[Resim: 7TwzUTi.jpg?1]

Örneğin yoğun bir nüfusa sahip ve gelişmiş bir şehir olan Londra da farklı operatörlerle farklı bölgelerde yapılmış bir 4G hız testi.


Gecikme yani ping süresi 20-60ms civarı 5G de bu gecikme 1ms lere kadar düşecek ayrıca download ve upload hızları fiber hızlarıyla yarışır seviyelere gelecek.

4G teknolojisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler bu http://forum.skystar-2.com/4g-ihalesi-ma...-7562.html yazımızı okuyabilirler.

Bu değerler, hareket hızınıza ve bölgedeki 4G kullanım yoğunluğuna göre değişecektir. Turkcelin 4G rekorunun 900mbit/sn olduğunu düşündüğünüzde rekorlar ile son kullanıcı hızının ne olacağı konusunda fikir edinebilirsiniz.

Sözü edilen 5G altyapısı muazzam miktarlarda veri trafiğine sebep olacak. Yani 5G gibi bir teknolojiyi komik kotalarla fahiş fiyatlara satılmasına devlet müsade etmemeli.

İş teknoloji getirdim veya geçtim demekle olmuyor. Yaygın fiber altyapıya ihtiyaç var Turk Telekomun 4G ye hazırız demesine bir tarafınızla Laugh

Muhtemelen kotalara güveniyorlar yoksa ülkenin altyapısı 4G ye hazırım sinyali vermiyor. Kotalar günümüz interneti için komik ve yetersiz kalıyor. Turk Telekom vatandaşın cebini boşaltmakla meşgul.

Ayrıca Cumhurbaşkanının bahsettiği teknoloji çöplüğü olayı, ülkede satılan ve kullanılan Akıllı telefonların büyük çoğunluğu 4G uyumlu değil. 2016 yılında 4G'nin hizmete girmesi ithalatı artıracaktır sonuçta insanlar 4G rüzgarıyla telefonlarını yenilemek isteyebilirler. Cumhurbaşkanı 4G ihalesinden devletin kasasına girecek rakamla, ithal edilecek telefonlar için gelir/gider hesabı yapmış görünüyor.

Fakat Cumhurbaşkanın yanıldığı bir nokta bırakın Türkiyenin 2-3 senede geçmesini, Güney Kore de dahi 2020 sonrası altyapının tamamen 5G ye geçirilmesi planlanıyor.

Dünya da mobil iletişim teknolojilerine bir standart getiren ve geliştirme çabaları yürüten NGMN (Next Generation Mobile Networks - Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği buraya Turkcell de üye, Dünya çapında 25 operatörün üye olduğu bir kuruluş. 34 üretici ve 25 üniversite ve araştırma şirketi de katkıda bulunuyor.

5G standartları konusunda çalışmaları olan birlik, 2020 yılı ve sonrasında bu teknolojiyi kullanıma sunabilmek adına standartları oluşturmaya çalışıyor. Birliğin hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 2018 yılında 5G ile ilgili geliştirmeler yapılacak. 2019 ve 2020 yılında ise testler ve denemeler yapılacak. Yani en iyi ihtimalle ilk kullanan ülkeler 2020 yılından önce olmayacaktır.

Bunun haricinde Samsung ve Nokia Networks gibi firmalar bağımsız çalışmalar ve testler yapmaktalar. Samsung 2014 Ekim ayında yaptığı testlerde 5G teknolojisiyle yaptığı denemelerde 7,5Gb/sn hızlarına ulaşmıştı. Firma testlerinin bir aşamasında saatte 100 km hızla hareket eden bir araçta 5G denemesi de yaptı ve 1.2 Gbps hıza ulaşmayı başardı.

[Resim: QeLqc0G.jpg?1]

Nokia ise geliştirdiği 5G teknolojisinin Google Fiber'den 10, 4G'den ise 40 kat hızlı olduğunu açıkladı. Saniyede 10 Gigabit veri aktarımı hızı.

Peki gerçek dünyada son kullanıcılar bu hızlara ulaşabilecek mi? Bu hızlar test hızları ve ulaşılabilen maksimum hızlar ve test ortamında 2-3 cihazın altyapıyı kullandığı durumlar.

Ancak buna rağmen 4G den 10 kat hızlı en düşük 100mbit/sn lik bir son kullanıcı hızı ve inanılmaz düşük 1ms gecikme sürelerinden bahsedebiliriz.

Nedir bu 5G?
5G yüksek hızlı mobil iletişim teknolojisinin 2020 yılından önce kullanıma sunulması beklenmeyen, gecikme sürelerini minimuma indiren, geleceğin mobil iletişim teknolojisidir.

Örneğin 3G üzerinde aldığınız ping 100ms ise 5G üzerinde 1ms seviyelerine kadar düşebiliyor. Gelecek düşünülerek tasarlanan 5G teknolojisiyle %90 oranında akıllanmış elektronik cihazların yüksek hızda ve düşük gecikmeyle birbirleriyle iletişimini göreceğiz.

5G pil tüketimi konusunda da iyileştirmeler vaad ediyor. Bildiğiniz gibi 4G tam bir pil canavarı.

[Resim: V4nehcM.png]

5G teknolojisinin vaat ettiği hızlarla kullanılabilecek düzeye gelmesi halinde, teknolojinin birçok alanında büyük atılımlar yaşanacak. Robotlar insanların üzerlerine giydikleri kontrol cihazlarıyla eşzamanlı kontrol edilebilecek, bilgi ağları mevcut ağların 10 bin katı kapasiteye ulaşacak. Böylece, milyarlarca cihaz tek bir merkezden yönetilebilecek. 5G bu özelliğiyle Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı şehirler gibi yeni nesil teknolojilerin temellerinden birini oluşturuyor.

Güney Kore'nin 2018 yılında gerçekleştireceği Kış Olimpiyatlarında, Japonya’nın ise Yaz Olimpiyatları'nı düzenleyeceği 2020'de 5G hizmeti sunması bekleniyor. İngiltere de 2020 yılını planlamış durumda.

Güney Kore ve Japonya’nın ardından ABD ve Avrupa Birliği’nin de 5G'ye geçmesi bekleniyor. En iyi ihtimalle 2025 yılında yaygın bir kullanım göreceğiz gibi görünüyor.

Bütün bu gelişmelere rağmen Gelişen mobil teknolojileri sağlığımızı nasıl etkiliyor kimse buna değinmiyor. Son yıllarda artan kablosuz ağlar (wi-fi vb) sağlığımıza olan etkisi acaba tam olarak araştırıldı mı?

Son 10 yılda, hekimler kronik şikayetleri olan kişilerin sayısında sürekli bir artış olduğunu fark etmiş. 2012 yılında kan ya da tükürük örnekleri alınan her 3 hastanın 1'inde aşırı radyasyon olduğu tespit edilmiş.

Kablosuz sinyallerin olumsuz özelliklerini test etmek için yapılan Plankton deneyinde sürekli Wi-Fi sinyaline maruz kalan Plankton 96 saat sonra ölmüş. Bu süre 3G de 72 saat, 4G de ise 48 saat olarak ölçülmüş. Plankton tek hücreli bir canlı, insan ise 100 trilyona yakın hücresi olan muazzam bir organizma. İnkar edemeyeceğimiz bir gerçek var ki o da eskisinden çok daha fazla radyasyona maruz bırakılıyoruz.
Alıntı
#2

böyle saçmalık olurmu ya 2 sene bekleyip 5 gye geçecekmişiz o zaman iki sene daha bekleyelim 6 g gelsin

CANIM TÜRKİYEM ÖNCE ALLAHIMA SONRA ASKERLERİMİZE EMANET OL
Alıntı
#3

bakalım 2020 diyorlar bakan açıklama yaptı.
Alıntı
#4

tüketim toplumu olduğumuzun bir göstergesi daha.
bütçemize bakmadan sürekli yenilik peşindeyiz.
üstelik teknoloji bizim değil ve kullanmak istediğimizde çok yüksek maliyeti olacağı kesin.
3G sanki çok iyi çalışıyor da..
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi