Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

New Horizons, Plüton'a Yakından Bakacak
#1

NASA bundan tam 9 yıl önce Plüton üzerinde araştırma yapılması amacıyla gönderdiği New Horizon uzay aracı, nihayet 9 yıl sonra geçtiğimiz hafta içinde yörüngesine başarılı bir şekilde yerleştiğini, ilk görüntülerin ise 14 Temmuz günü yani bugün ulaşacağını duyurdu.

[Resim: 3oAmp7y.jpg]

Aracın yollayacağı veriler Plüton'un bu zamana kadar çekilen en net görüntüleri olacak ve yaklaşık 4,8 milyar km yol kat ettikten sonra dünyaya ulaşmış olacak.

Plüton, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegeni ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisimdir. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır.

Plüton, diğer Kuiper kuşağı üyelerine benzer biçimde taş ve buzdan oluşmaktadır; ancak bu kuşaktaki gezegenlere nispeten oldukça küçüktür. Kütle ve hacim olarak Ay'dan bile daha küçüktür. Plüton, eksenindeki eksantrik (dış merkezli) eğim sayesinde Güneş'e Neptün'den daha yakındır.

[Resim: o2rZ1Ze.jpg]

Plüton beş doğal uyduya sahiptir. Charon, Plüton'un yarısı büyüklüğündedir ve bazı bilim insanlarınca ikili uzay sisteminde gösterilir, çünkü yörüngesi başka bir ağırlık merkezinin içinde yer almaz. IAU tarafından Plüton cüce gezegen sınıfına alınana dek geçen sürede, Charon, Plüton'un uydusu olarak kabul edilmiştir. Plüton'un bilinen iki küçük uydusu daha vardır, bunlar Nix ve Hydra'dır. Bu uydular 2005'te saptanmıştır.

Plüton'un yörünge hızı 4.666 km/sn ve kütlesi 1.305×10²² kg'dir. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -238°'dir. Plüton'un yüzeyinin bu denli soğuk olmasının sonucunda; zaman zaman sahip olduğu ince atmosfer dahi buz tutar.

Google bu heyecanlı bekleyişi ve keşfi unutmayarak bir doodle hazırlamış bile.

[Resim: XhteqQP.jpg]
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi