Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pfizer ve BioNTech COVID-19 aşısını duyurdu
#1

Pfizer, mRNA tabanlı adayın tüm güvenlik kontrollerinden geçtiğini ve artık piyasa onayına sunulmak üzere düzenleyici makamlara sunulmaya hazır olduğunu söyledi.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, geçtiğimiz hafta Covid-19 ile mücadelede tarihi bir atılım olarak nitelendirilen
aşının yüzde 90'dan fazla etkili olduğunu ilk olarak duyurdu. Bu oran, üçüncü faz denemesinde katılımcılar arasındaki 94 enfeksiyonun analizine dayanıyordu.

Covid-19 testi pozitif çıkan gönüllülerden sadece sekizine aşı yapıldı. Kalan 162 enfeksiyon plasebo grubunda gözlendi.

Pfizer, aşının "birkaç gün içinde" onaylanması için büyük ölçekli deneme verilerini ABD Gıda ve İlaç İdaresine sunacak.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer ve BioNTech'ten ajansın sürekli gözden geçirmesi için deneme verileri aldığını, ancak bu onayın henüz talep edilmediğini söyledi.

Birleşik Krallık hükümeti, aşı için toplam 40 milyon dozu güvence altına aldı ve 10 milyonu, aşının onaylanması halinde yıl sonuna kadar ülkeye teslim edilecek.

Koruma, iki dozdan oluşan aşılamanın başlamasından 28 gün sonra sağlanır, yani kış döneminde beş milyona kadar İngiliz aşılanabilir.

BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin, verilerin Covid-19'a karşı yüksek bir korumanın ilk dozdan sonra “çok hızlı” sağlanabileceğini gösterdiğini söyledi.

[Resim: AH1JQfG.jpg]

İngiltere'nin tıbbi başkan yardımcısı Jonathan Van-Tam, geçen hafta “Noel'e kadar bazı aşıları görmeye başlayabileceğimizden umutluyum, ancak henüz emin değilim” dedi.

Pfizer ve BioNTech, bazı gönüllüler baş ağrısı ve yorgunluk bildirmesine rağmen, aşının ciddi bir yan etkisi olmadığını söylüyor.

Şirketlerin büyük ölçekli üçüncü faz denemesine dünyanın dört bir yanından 40.000'den fazla kişi katıldı. Bunlardan, katılımcıların yüzde 42'si çeşitli etnik kökenlerden ve yüzde 41'i 56 ile 85 yaşları arasında.

Pfizer, iyi bir bağışıklık tepkisinin "yaş, cinsiyet, ırk ve etnik köken demografik özellikleri arasında tutarlı" olduğunu ve aşının 65 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde 94'ten fazla etkili olduğunu söyledi.

Dokuzu plasebo grubunda ve biri aşı grubunda olmak üzere toplamda 10 ciddi Covid-19 vakası vardı.

Aşı, insanlarda bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için sentetik olarak üretilen genetik kodlamaya dayanan ve geleneksel aşılardan daha hızlı bir ölçekte üretilen haberci RNA (mRNA) teknolojisini kullanır.

Bu hafta erken verilerde neredeyse yüzde 95 etkili olduğu gösterilen Moderna aşısı da dahil olmak üzere, aynı teknolojiyi kullanan bir dizi başka aşı da geliştirme aşamasındadır.

Birleşik Krallık bu aşının beş milyon dozunu sipariş etti ve ayrıca Oxford Üniversitesi ve yakında raporlanacak olan AstraZeneca aşı çalışmasının sonuçlarını da bekliyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Türkiye'nin aşı tedarik görüşmeleri hakkında bilgiler paylaşıldı. Türkiye, önümüzdeki Aralık ayında Çin'den 10 milyon adet aşı tedarik edecek. Pfizer ile ilgili "Aralık ayında olma ihtimali zayıf görünüyor. Ruhsatın Aralık’ta olmama ihtimali yüksek oldu. Olursa Türkiye’ye verebileceği rakam 1 milyon. Yıl içinde de 25 milyona olabilirliği şeklinde görüşmelerimiz var.sözlerini ifade etti. Yerli aşı hakkında, "Yerli aşımızın devreye girmesi Nisan ayı şeklinde olur." dedi.
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi