Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Plastik yiyen mantar geliştirildi
#1

Bildiğiniz gibi Dünyada en büyük çevre sorunlarından birisi plastik atıklar ve plastik atıklar yüzlerce yıl doğada çözünmeden kalabiliyor. Gelişmiş ülkelere bunları geri dönüşüme sokarak bellirli bir kısmını yeniden kazansalarda büyük bir kısmı doğayı kirletmeye devam ediyor. Bu da su yollarının tıkanması veya hayvanların ölmesi gibi pek çok zarara sebep oluyor.

Avusturyalı tasarımcılar ve Hollandalı mikrobiyoloji uzmanları tarafından yürütülen Fungi Mutarium projesi ile plastik ile beslenen mantarlar üretilebilmiş. Projede cam bir fanus içerisinde mini bir mantar tarlası oluşturulmuş. Ancak burada mantarlar topraktan yetişmiyor. Aksine yapay kozalar içerisinde büyütülüyor.

Bilim adamları şeker, nişasta ve agar gibi bileşenlerden oluşan bu yapay kozanın içerisine miselya karışımı ekliyor. Miselya mantarın iplik şeklindeki bölümlerine verilen ad.

Koza içerisine bu miselyalar atıldıktan sonra üzerine de küçük plastik parçaları ekleniyor. Aylar süren gelişimden sonra mantarlar bu plastikler ve yapay koza ile beslenerek büyümüş oluyor. Ayrıca bu mantarların tadı da oldukça lezzetli oluyor.

Ekip mantarların zehirli atıkları ve plastik gibi katı atıkları çözebilme yeteneğinden yararlanıyor. Projede kullanılan iki mantar türü Schizophyllum Commune ve Pleurotus Ostreatus şeklinde sıralanıyor ve dünyanın hemen her ülkesinde bulunan veya kullanılan türler.

Şu aşamada devasa mikatarlada plastik atık tüketilmiyor fakat ileride bu amaçlanıyor.
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi