What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 2 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Güneş'in sıcaklığı kaç derece
#1

Güneş'in sıcaklığı kaç derece

Güneş, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gök cismidir. Çok sıcak ve yanmakta olan bazı gazlardan oluşur. Bu nedenle, yüzeyinde her saniyede milyonlarca atom bombası patlamasına eşit güçte patlamalar olur. Bu patlamalarda boyu Dünyamız'ın büyüklüğünün 40-50 katı olan alevler fışkırır.

Ateşten bir topa benzeyen Güneş, yüzeyinden çok büyük bir ısı ve ışık yayar. Eğer, Güneş olmasaydı, her zaman gece olurdu ve her yer buzla kaplı olurdu. En önemlisi daha önce söylemiştik ya! Dünya'da yaşam yani biz olamazdık.

Güneş'in sıcaklığı 6000 derece dış yüzeyinde, içindeki sıcaklık ise 12 milyon derecedir.
Çünkü, uzay (uzay filmlerinden de hatırlarsınız) karanlık bir yerdir. Dünyamız da bu karanlık yerdeki bir gök cismidir. Bu karanlık yerin içinde Dünyamız'ı Güneş'ten başka aydınlatabilecek ve ısıtabilecek bir gök cismi yoktur.

Ancak, Güneş'ten yayılan ışık çok parlaktır. Havanın açık olduğu bir günde Güneş'e bakmayı denemişsinizdir. Hatırlayın bakalım. Birkaç saniye bakınca gözleriniz kamaşmıştı, değil mi? Aslında, Güneş'e bu parlak ışık nedeniyle doğrudan bakmak çok tehlikelidir. Gözlerimize bu parlak ışık zarar verebilir. Ayrıca, yazın uzun süre Güneş'te kalmak da tehlikelidir. Hatta, cildimizde uzun bir tedaviyi gerektirecek çok ciddi yanıklar oluşabilir. Çünkü, Güneş'ten yayılan ısı özellikle yazın çok yüksek olur. Oysa Güneş, Dünya'ya milyonlarca kilometre uzaktadır ve uzaya yaydığı ısının sadece binde ikisi Dünyamız'a ulaşır.

Peki Güneş'ten çok uzakta olmasına rağmen, Dünyamız'da sıcaklık bu kadar yükselebiliyorsa, acaba Güneş'in üzerindeki sıcaklık ne kadardır?

Bilim adamları, bu konuda yaklaşık sayılar verebilirler. Ama bu sıcaklığı, bildiğimiz herhangi bir şeyin sıcaklığıyla karşılaştırarak anlamak mümkün değildir. Bir düşünün! Güneş'in 6 bin derece yüzeyinin olduğunu, içinde ise sıcaklığın 12 milyon dereceye kadar yükseldiğini... Bunu bildiğimiz neyle karşılaştırabiliriz ki? Elimizle sıcak suya temas ettiğimizde 50 dereceden fazlasına dayanamayız. En sıcak yaz günlerinde bile hava en fazla 40-50 derece civarındadır. Bu örnekten de anlıyoruz ki, Allah Dünya ile Güneş'in uzaklığını en uygun olacak şekilde yaratmıştır. Güneş bize biraz daha yakın olsaydı, Dünya üzerindeki herşey sıcaktan kavrulur kül olurdu. Ancak, biraz daha uzakta olsaydı, bu sefer de herşey buz tutardı. Tabi ki her iki şekilde de yaşam mümkün olmazdı.

Güneşimiz eğer bizim Dünyamız'a gereğinden fazla yakın olsaydı, Dünyamız bayağı ter dökerdi hatta erirdi. Tüm bu hassas dengeler Allah'ın kontrolündedir.

Aslında, benzer şekilde Güneş'in ısısını daha az alan kutup bölgeleri devamlı bir buz tabakası ile kaplı; daha çok alan Ekvator bölgeleri ise devamlı sıcaktır. Allah, bu bölgeleri bizlere örnek olsun diye yaratmıştır. Diğer yerler ise canlıların yaşamına en uygun şartlarda yaratılmıştır. Bu Allah'ın bize olan şefkatini gösterir. Çünkü, Allah Güneş ile Dünya arasındaki uzaklığı şu anki gibi en uygun şekilde yaratmasaydı, Dünya'daki yaşam çok daha zor olurdu. Hatta olmayabilirdi.
Alıntı
#2

bende ekleyeyim biraz bilgi.dünya güneşin çevresinde dönerken güneşte samanyolu galaksinde dönmekte.eğer güneş dönmeseydi samanyolunun çevresinde güneş sistemi ile birlikte hepimiz mefta olmuştuk.çünkü dönme olayı durursa güneşle beraber güneş sistemi galaksinin merkezine doğru çekilir ve galaksinin merkezinde olduğu düşünülen devasa karadelik bizi ham yapardı. güneşin samanyolunun çevresinde dönmesi ALLAH ın mucizesidir ve diğer herşeyde ALLAH ın mucizesidir.
not; bu arada samanyolu galaksiside bir galaksiler kümesinin çevresinde dönmekte.(kendi çevresindede dönmekte) galaksiler kümeside ............... bundan sonrası beni aşar arkadaşlar.benim kısıtlı iradem (toz zerreciğinden bile daha ufak iradem) en fazla bu kadarını söyleyebilmekte.peki bu bütün herşey neyin etrafında dönmekte.

sıralama şöyle (ekliptik yörünge dönüş sıralaması; dünya-güneş(güneş sistemi)-samanyolu galaksisi-galaksiler kümesi-......................................................... bu sıralama nereye kadar gitmekte.elbette bu sıralamanın sonunda ne var? büyük patlamanın olduğu yer olabilirmi? yani maddenin uzaya yayıldığı ilk nokta.bu öyle bir noktaki yoktan var edildi.hiç bir şey yokken ALLAH ın ol emriyle sıfır olan yoğunluğu sıfır kütle sıfır hacim sıfır olan bir nokta.yani her şey sıfır yokluk.olmayan bir noktadan sıfır olan bir yerden herşeyi yoktan var eden ALLAH yüceler yücesidir.
Alıntı


Benzer Konular
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj cemal
02-02-2012, 10:09
Son Mesaj emre
07-11-2011, 12:39



Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi