What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 3 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

İnternet Bankacılığı (Güvenik)
#1

1.) Anti-virüs programı
2.)Kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programı
3.)E-posta güvenliği
4.)İşletim sistemi
5.)Bilgisayarınızın fiziki güvenliği
6.)Şifre kullanımı
7.)Akıllı Anahtar / Akıllı Cep Kullanımı - Tek kullanımlık şifre teknolojisi
8.)Phishing (e-posta ile bilgi sızdırma) ve casus programlar gibi yaygın tehditlere karşı e-klavye
9.)Kişiselleştirilebilir güvenlik ayarları
10.)Genel kullanım kuralları

Antivirüs programı
İnterneti güvenli bir biçimde kullanmanız için bilgisayarınızda en az bir adet anti virüs ve / veya casus programlara karşı "anti-spyware" programı yüklü olmalıdır. Bu programın içinde yer alan virüs tanımlamalarını düzenli olarak güncellemeli, haftada en az bir kez tüm sisteminizi virüs taramasından geçirmelisiniz. Bilgisayarınıza girebilecek casus programların yakalanmasında virüs taramaları çok önemli bir rol oynar.



Kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programı
Kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programları, bilgisayarınıza yönelik ağ trafiğini denetleme özelliğine sahiptir. Bu denetleme sayesinde, internet üzerinden gelen ve bilgisayarınıza zarar verebilecek virüs/trojan/casus programların bilgisayarınıza yüklenmesine engel olabilirsiniz.



E-posta güvenliği
Tanımadığınız kişilerden gelen (özellikle ilişiğinde dosya bulunan) e-postaları açmamalı; bankanızdan gelmiş gibi görünüp, size şifre / kullanıcı kodu / finansal bilgi / hesap numarası / kredi kartı yada Tele24 kart numarası soran yada kişisel bilgilerinizi güncellemenizi isteyen e-postaları asla dikkate almayın. Bankanız olarak sizden hiçbir şekilde e-posta yoluyla bilgi güncelleme yada şifre işlemleri isteğinde bulunmayacağımızı hatırlatırız. Bu tip sahte e-postalarda yer alan adres uzantılarını açmayarak, istenen bilgileri kesinlikle doldurmayarak ve bize en kısa süre içerisinde bizi konu hakkında bilgilendirerek, siz müşterilerimizi olası dolandırıcılık eylemlerine karşı korumamıza yardımcı olabilirsiniz.



İşletim sistemi
Windows piyasada en yaygın olarak kullanılan işletim sistemidir. İşletim sisteminiz ne olursa olsun, tıpkı anti virüs programlarında olduğu gibi, işletim sistemlerinin de düzenli olarak (sonradan keşfedilen güvenlik boşluklarını gidermek amacıyla) güncellenmesi gerekir. Lütfen bu güncellemeleri düzenli olarak yapmaya özen gösteriniz.




Bilgisayarınızın fiziki güvenliği
İnternet bankacılığı için kullandığınız bilgisayarınızın güvenliği çok önemlidir. İnternet bankacılığını kullanırken bilgisayarınızın başından kalkmamalı, bilgisayarınızı kullanan başka kişiler varsa, bu kişilerin güvenlik için azami dikkati gösterdiğinden emin olmalısınız.



Şifre kullanımı
İnternet bankacılığı şifrenizi belirlerken doğum yılınız gibi kolay tahmin edilebilecek bir rakam birleşimi yaratmamanız, ve şifrenizi düzenli olarak değiştirmeniz güvenliğiniz için gereklidir. Bu şifrenizin, diğer bankacılık şifrelerinizle aynı olmamasına da ayrıca özen göstermelisiniz. Şifrenizi ve kullanıcı kodunuzu bilgisayarınıza ya da fiziki ortamda başka bir yere yazmamalı, cüzdanınızda taşımamalı, kimse ile paylaşmamalı, ve bankanızın sizi bu şifre ve kullanıcı kodu ile tanıdığını unutmamalısınız.Ve şifre girerken sanal klavye kullanın.



Akıllı Anahtar / Akıllı Cep Kullanımı - Tek kullanımlık şifre teknolojisi
İnternet bankacılığını Akıllı Anahtar/Akıllı Cep/Akıllı SMS desteğiyle kullanınız. Akıllı Anahtar/Akıllı Cep/Akıllı SMS – "Tek Kullanımlık Şifre Teknolojisi", internet bankacılığı kullanıcılarına çift kademeli güvenlik sağlayan ve Türkiye’de ilk olarak bankamız tarafından sunulan bir hizmettir. Bu sayede; her kullanımda size özel sekiz hanelik tek kullanımlık şifre üretebilirsiniz. Bir kez üretilen bu şifre bir daha ne siz, ne de diğer kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Tek Kullanımlık Şifre Teknolojisi ürünleri olan Akıllı Anahtar, Akıllı Cep ve Akıllı SMS, ‘Sınırsız Bankacılık’ üyesi müşterilerimiz için ‘kullanıldıkça ücretsiz’dir.



Phishing (e-posta ile bilgi sızdırma) ve casus programlar gibi yaygın tehditlere karşı e-klavye
İnternet bankacılığı müşterileri için en yaygın güvenlik tehditleri sahte e-postalardan gelen şifre ve bilgi güncelleme istekleri ve kullanıcı farkına varamadan bilgisayarına yerleşen casus programlardan kaynaklanmaktadır. Bu programlardan bazıları, örneğin ‘keyloggers’, klavye üzerinde kullanılan her tuş hareketini aynı sırayla kopyalayıp sonrasında casus kullanıcılara iletme fonksiyonuna sahiptir.

İnternet bankacılığında e-klavye kullanımını zorunlu kılmamız, bu yaygın tehditlere karşı daha etkin korunma sağlayabilmek için aldığımız bir önlemdir. Kullanıcılarımızın e-posta güvenliği konusunda bilinçlenmeleri ve antivirüs / kişisel Firewall (Ateş Duvarı) programlarının da yardımıyla bu tehditler büyük ölçüde kontrol edilebilir düzeye inmiştir.



Kişiselleştirilebilir güvenlik ayarları
İnternet bankacılığı hizmetimizde kişiselleştirilebilir güvenlik ayarları bölümü bulunmaktadır. Bu ayarları kendi istekleriniz doğrultusunda tanımlayarak dilerseniz, hesaplarınızı para transferi işlemlerine kapatabilir ya da internet bankacılığına bağlanabileceğiniz yerleri (ör: sadece evdeki bilgisayarınız) ve zaman dilimlerini (ör: sadece akşamları) kısıtlayabilirsiniz. Tüm bu uygulamalara ‘Güvenlik Ayarları’ menüsünden ulaşabilirsiniz.




Genel kullanım kuralları

*Bilgisayarınızda lisanslı programlar kullanın

*İnternetten indirdiğiniz ya da bilgisayarınıza yüklemek istediğiniz programları mutlaka virüs kontrolünden geçirin

*İnternet Bankacılığı kullanımızı en güvenli şekilde sonlandırmak için, ekran penceresini X ile kapatmak yerine "Güvenli Çıkış" butonunu kullanın.

*Hesap hareketlerinizi ve kredi kartı harcamalarınızı düzenli olarak kontrol edin.

*Kaynağını bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, ‘.exe’ uzantılı programlara özellikle dikkat edin.

*İnternet erişiminizi ADSL ile sağlıyorsanız, interneti kullanmadığınız zamanlarda bağlantınızı kapatın.

*İnternet Bankacılığı hizmetimizden yararlanmaya başlamadan önce, tarayıcınızın sağ alt köşesinde bir adet kilit ya da anahtar ikonunun bulunmasına dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir durum olursa ikonun üzerine tıklayarak, sertifikanın bankamız adına düzenlendiğinden emin olun.

*İnternet bankacılığı işlemlerinizi, güvenliğinden emin olmadığınız, herkesin kullanımına açık bilgisayarlardan yapmayın.

*Bilmediğiniz kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisindeki adres uzantılarına tıklamayın, mesaj ekindeki dosyaları bilgisayarınıza yüklemeyin.

*Erişmek istediğiniz internet sayfasının adresini tarayıcınızın adres satırına kendiniz yazın.



Kaynak ; Banka sitelerinden derlenmiştir.
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi