What is MY IP Address SSD VPS

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3D teknolojisi hakkında herşey
#1

3D destekli televizyon ve içeriklerin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı 3D teknolojilerin olması kullanıcıları hangisi daha iyi sorusunu sormaya zorluyor. Aldığınız 3D destekli televizyonunuzun tüm yeteneklerini en iyi şekilde bilmek ve kullanmak isteyeceksinizdir.
[Resim: zdYeJF6.png]
3D Nasıl Çalışır?
Stereoskopi basitçe gözlerimizin her gün yaptığı şeyi taklit etmek. İki farklı göz tarafından biraz farklı açılardan görülen tek bir görüntünün birleştirilerek, beyinde yaratılan üç farklı boyut algısı. Sonuç olarak üç boyutlu bir görüntü oluşturmak için yapmamız gereken elimizdeki tek ekran ile iki gözün farklı görüntüleri görmesini sağlamak.

Pasif 3D teknolojisi (FPR);
[Resim: Byf3Vee.jpg]
LG tarafından geliştirilmiştir ve ürettiği bu teknolojiye ait uluslararası sertifika sahibidir. Pasif 3D de tek satırları sol göz çift satırları sağ göz görür.

Bu teknoloji pasif gözlük kullanır ve bunlar ucuz, hafif polarize gözlüklerdir, pilli değildir baş ağrısı vb. gibi şikayetler pek yapmaz. Çalışma mantığı sağ ve sol göz için ayrı ayrı satırları filtrelemektir. Görüntüler daha parlaktır. Saniyede gösterilen sahne sayısı 240 'dır. Tek dezavantajı dikeyde yaşanan çözünürlük kaybıdır. LG sanırım hala Full HD 3D görüldüğünü iddia ediyor. Genel kanı her gözün maksimum 1920 x 540 piksel gördüğüdür. Ancak durum biraz karışık. Beyin sol ve sağ gözden alınan görüntüyü tek bir görüntü haline getirip birleştirdiği için bunun 1920x1080 olma olasılığıda mevcut bence.

Pasif 3D teknolojisi kullanan bir TV de gözlüklü ve gözlüksüz görünümde ekran aşağıdaki gibi görünür. Gözlükle baktığınızda yatayda kaybolan satırlara dikkat edin tabii gözlüğün sadece bir tarafıyla bakılıyor.
[Resim: T7AFFF1.gif]

Aktif 3D teknolojisi (SG);
[Resim: Uf0wMK2.png]
Bu teknoloji sürekli olarak saniyenin 1/60 bir sürede sağ ve sol göz için karartma yaparak çalışır. Yani saniyede 60 sahneyi gösterir. Pilli gözlükler kullanılır ve görece derinlik hissinin pasife göre daha iyi olduğu söylenir, fakat ışık kaybı, göz yorgunluğu, flicker (titreme), ghosting gibi istenmeyen olumsuzlukları vardır. İki gözede 1090x1080 çözünürlük verebilir, gözlük eğme açısı yani başınızın sağ sola eğilme açısı daha fazladır.

SBS ve TaB 3D format karşılaştırması
[Resim: GCZh5Vg.png]
SBS (Side-by-Side) görüntü dikey olarak ikiye bölünmüştür. TaB (Top-and-Bottom) da ise görüntü yatayda ikiye bölünmüş olarak karşımıza çıkar.

SBS 3D örneği;
[Resim: NSSYlRO.jpg?1]
TaB 3D örneği;
[Resim: 27Sichq.jpg?1]

Pasif 3D teknolojisinde kaynağa göre çözünürlük değerleri;
Kaynak: 1080i
SBS: 960x540 = 518,400
TaB: 1920x270 = 518,400

Kaynak: 720p
SBS: 640x360 = 230,400
TaB: 1280x360 = 460,800

Kaynak: 1080p/24 (Bluray)
SBS: 960x540 = 518,400
TaB: 1920x540 = 1,036,800

Buna göre interlaced bir kaynaktan ki uydu üzerinden 2D 3D olsun interlaced gönderilir bunun SBS olması gerekir. Eğer Bluray dan 3D izliyor veya internetten MKV indiriyorsanız 1080p ve TaB en iyi görüntüyü almanızı sağlar.

Göz sağlığı ve 3D
Özellikle göz bozukluğu olan ve olması gereken uzaklık ve açıdan 3D izlemeyen kullanıcılar özellikle Aktif gözlük için mide bulantısı, baş ağrısı gibi sorunlar rapor edilmiş ancak 3D 'nin bilimsel olarak açıklanmış bir zararı yok fakat Sağlık-Sanayi işbirliğinin ne denli etik işler yaptığı tartışılırken en az zararlı olanı seçmek en mantıklısı olacaktır. Özellikle 10 yaşına kadar çocukları uzak tuttun. Aktif 3D kullanıcıları 30dk da bir Pasif 'lerde ise film aralarında ikinci filme başlamadan önce gözlerinizi 10dk kadar dinlendirin.

Sonuç
Üreticilerin abartmalarına birbirlerini kötülemelerine pek rağbet etmeyin. Aktif ve Pasif 3D 'nin arasında ayrım yapmak biraz zor fakat yukarıda yazılanlara ve kendi deneyimlerinize göre bir seçim yapacaksınızdır. Test ederek karar verin ve gözünüz hangisini beğendiyse ona karar verin. Marketlerde test sırasında uygun uzaklıkta ve aynı videolarda testlerinizi yapın bu sayede aktif mi pasif mi kararını kolay verebilirsiniz. Ne olursa olsun izleme mesafe ve açılarına uyun, yatarak başınızı eğerek 3D izlenmez. Bana göre Pasif biraz daha ağır basıyor.

Yazının tüm hakları saklıdır. Kaynak göstermeden izinsiz yayınlanamaz.
Alıntı
#2

ellerine sağlık kardeşim .ne kadar açıklayıcı yazsanda bilmeyen bi insan için yinede zor geliyor.. emeğine sağlık..
Alıntı
#3

Emeğine sağlık kardeş.Çok aydınlatıcı bir çalışma olmuş.
Alıntı
#4

3D özellikli LCD LED alacağım ama 3D özelliğini pek kullanacağımı sanmıyorum. Seçimimi 3D TV'lerden yana kullanmamın sebebi ise 3D özellikli olan TV'lerde ekran yenileme hızları, mecburen üst seviyelerde tutulmasıdır. Bu sayede daha akıcı full HD görüntüler sağlanırken göz sağlığınızdan da olmuyorsunuz.

Düz monitör gibi kullanabileceğiniz, üzerinde herhangi bir tuneri ve akıllı tv özelliği bulunmayan (DVB-T-T2, DVB-S-S2) 3D özellikli bir tv, tercih etmekle yapacağınız tasarrufla, üzerine biraz daha bütçe ekleyip Android işletim sistemli PVR'li, DVB-T-T2, DVB-S-S2 ful HD özellikli çok daha güzel STB cihazları, kendinden tunerli akıllı TV'lere alternatif olarak bulunmaktadırlar.

Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!
[Resim: Xw7ATGH.jpg]
Alıntı




Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi